Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Lokalhistorisk Samlermesse

Lørdag 29.sep. 2018 hadde FFF invitert til en lokalhistorisk samlermesse på Vanseheim. Vi var ganske spente på om det ble noen samlere utenom klubben. Og ikke minst - om det ville komme noen besøkende til messa.

Det ble, ut fra forventningene, et vellykket arrangement.  I alt var det 13 utstillere/selgere som viste fram sin hobby.  Det var en åpen utstilling uten inngangsbillett, så antall besøkende er vanskelig å sette helt eksakt.  Utstillingskomitéen anslår antallet besøkende til mellom 150 og 200.  Et absolutt akseptabet resultat.

En liten frimerkeutstilling hører med i et arrangement hos FFF.  På messa ble det vist utdrag av et eksponat som har oppnådd bra plassering på frimerkeutstillinger.  Det ble også vist eksponat fra samlinger som ikke er vist offentlig tidligere. 

I en utstilling med lokalhistore som emne hører det til med postkort med lokale motiver.  Disse rammene ble studert ivrig, ikke minst av den eldre garde av besøkende.  Det gjalt å finne ut hvor kortet hadde motiv fra uten først å se på "svaret".

En samling av bedrifts-konvolutter ble også studert, da den inneholdt konvolutter fra bedrifter som ikke lenger eksisterer.  Det ble en liten mimrestund for den eldre garde - og en aha-opplevelse for de yngre.

En fotoutstilling med bilder fra krigens dager ble også ivrig studert.  Da de fleste bildene var naturlig nok tatt av tyske fotografer, men mange av motivene var likevel gjenkjennelige for de som var født etter krigen.

En samling med ting som tyskerne etterlot seg da krigen var slutt, ble også ivrigt besøkt.  Ikke minst for å finne ut hva tingen var for noe - og hva den var brukt til.

Listas største "arbeidsplass" i etterkrigsårene - fraktefarten langs kysten - var også representert, både i bokform og bilder.

Hadde man interesse for fotografering, kunne en samling av forskjellige typer fotoapparater studeres og beundres.  Apparatene kunne selvsagt studeres selv om man ikke nødvendigvis hadde fotointeresse.

En gjeng med entusiaster har satt seg som mål å ta vare på Søndre Katland Fyr.  Det er er "stor" hobby, i alle fall i format og arbeid.  Men sannelig hadde de tid til å delta på messa og kunne fortelle om fyrets historie og sitt arbeide med hobbyen.

Men enhver samler har før eller siden behov for litteratur om sin hobby, enten literaturen er direkte rettet mot hobbyen eller som støtte/oppslag rundt hobbyen.  Det er ikke sjelden at den ønskede literaturen ikke finnes, verken i en bokhandel eller på biblioteket.  Da er det godt å ha et antikvariat i nærheten og som ville stille opp med masse lokalhistorisk litteratur.

Tar du deg en tur rundt om på Lista, vil du kunne finne mange forskjellige utforminger på bussbuer.  Spesielt om du tar turen til plasser som ikke lenger har et kollektivtilbud.  På messa kunne du studere et utvalg av disse buene i miniatyrformat, men i riktig målestokk.  For de med god stedkunnskap var det spennende å se om de husket hvor buene står.

På messa var det også mulig å studere alle nåværede norske kommunevåpen.  En utstiller har reist landet rundt for å samle inn pins fra hver enkelt kommune.  Et imponerende arbeide, da flere av kommunene har vært og er restriktive med å dele ut pins-en.  Den skal være et hedersbevis.

Sist oppdatert 30.09.2018 kl. 00:04

Del denne siden med andre!

Logg inn